Er du fanget i arbejdslivets (måske) største dilemma? – Charlotte Krenk

Er du fanget i arbejdslivets (måske) største dilemma?

Vi er så privilegerede i Danmark.

Vi har et arbejdsmarked med høj grad af tillid, som betyder, at vi i stor udstrækning kan få indflydelse på det vi arbejder med, og hvordan vi konkret gør det.

Det lyder godt. Og det er det. 

Men det der er så godt, har som regel en bagside. Og det er det, jeg vil vise dig her.

Så du kan blive opmærksom på det dilemma, du nemt kan havne i, og som du risikerer at reagere uhensigtsmæssigt på, hvis du ikke er opmærksom. 

Her fortæller jeg dig
 • Hvad dilemmaet består i
 • Hvad de fleste gør, men som ikke virker
 • Hvad du skal gøre i stedet for
Hvad er dilemmaet?


Det kommer af det gode: tillid, frihed og indflydelse. Hør hvordan det hænger sammen.

Vores arbejdspladser er præget af tillid (i hvert fald sammenlignet med andre lande).

Tillid betyder, at ansvaret for planlægning, koordinering og udførelse af arbejde uddelegeres til medarbejdere. Det er smart for virksomhederne. For på den måde får de brugt folks evner og kvalifikationer langt bedre, end ved mikro management af arbejdet. 

Det er smart for medarbejderne, som kan opleve anerkendelse ved at få ansvar og ikke mindst kan blive motiverede af den indflydelse på egt arbejde, der følger med ansvaret.

Samtidig lever vi et yderst digitaliseret samfund. Det er åbenlyst, ligesom de fleste efter hånden kender til fordele - og ulemper - fra deres eget liv. 

Kombinationen af tillid + digitalisering har givet   >>>    mobilitet, fleksibilitet, frihed men også ansvar.

Som har banet vejen for selvledelse.

Selvledelse kan kort beskrives som at have indflydelse på planlægning, koordinering og udførelse af opgaverne. 

Rigtig mange mennesker motiveres af indflydelse, fleksibilitet og frihed.

Det kan oveni give et job, hvor du udvikler dig, fordi du må vokse med ansvaret og opgaverne. Du kan føle dig friere rent praktisk og få indflydelse på at forme dit eget job.

Det kan give mening og stor arbejdsglæde.

Det er fantastisk! Er det ikke?

Jo på mange måder. 

Men bagsiden er præmisserne. 

Præmisserne for selvledelse er (generelt sagt), at du får ansvaret for at skabe de resultater, som ledelsen forventer – inden for de rammer, de sætter.

For med selvledelse er der kommet en større distance mellem ledelse og medarbejder.
For det er medarbejderen, der ved mest om opgaverne.

De er eksperterne, og det kan give et massivt kommunikationsproblem i forhold til at blive hørt som medarbejder.

Du kan have brug for at blive hørt, ikke alene for at blive anerkendt (selvom det også er vigtigt) men for at få arbejdsvilkår, der er rimelige.

Hvis du fx oplever, at der ikke er sammenhæng mellem de ressourcer, der er til rådighed til at løse opgaverne fx hvis der er for lidt tid, forkerte eller for få faglige kvalificerede, for mange opgaver eller for høj kompleksitet til at lede osv. 

Så kan du i selvledelsens paradigme opleve, at du ikke møder den forståelse, som du havde forventet.

Er det nyt, spørger du måske?

Ja, selvom der kan være arbejdspladser, hvor det altid har virket sådan.

Så er denne tendens blevet større.
Og hvad sker der, når vi ikke bliver hørt, og vi samtidig står med ansvaret for at løse opgaverne alligevel?

Det rigtig mange gør – de forsøger at løse dilemmaet sådan her.


​De fleste prøver at løse dilemmaet ved at gå af de veje, de kender.

Og ser måske slet ikke, at det er et dilemma - og dermed findes der ikke et quick-fix.

De gør jagter derfor en hurtig udvej f.eks. ved at:

 • Løbe stærkere ved at forsøge at være mere effektive, men i praksis kommer de til at arbejde mere og sover mindre, springer måltider eller søvn over, eller de opladende aktiviteter.
 • Jagte effektivitetsredskaber og presser mere ind, og selv de skærer fra vil de have svært ved ikke at bebrejde sig selv ikke at gøre det bedre og gøre mere. Det giver dårlig samvittighed. 

Eller de 

 • Mister gejst. Det er svært at holde motivationen og meningen, hvis du kæmper og kæmper og slider dine ressourcer i bund.
 • Bliver rastløse og frustrerede, fordi de brænder inde med følelsen af at vilkårene ikke er i orden men ser ikke vejen ud af det.
 • Begynder at tabe troen på sig selv og egne evner. Nogle begynder at overveje helt andre jobtyper, hvor der ikke er de krav og det pres. Job som ofte vil være der, hvor de ikke bruger deres faglighed mest og bedst. De begynder altså at tænke mindre og blive mindre

Det er rigtig SYND!

For det er et kæmpe spild af evner og muligheder.


DER ER EN ANDEN VEJ.


Her er hvad du skal gøre i stedet for
 • Du skal lære at se og acceptere din situation som det dilemma, som det er. Det indebærer, at du slipper forventningen om, at du kan løse det. Lyder det mærkeligt? Det handler om at kende forskel på din indflydelsessfære og din interessesfære. Du kan ikke have ansvar for rammer, som du ikke selv kan påvirke. Men du kan tage ansvar for, hvordan du reagerer. En af de sikre veje til stress er at klø på inden for rammer, hvor du føler dig låst og ikke kan komme videre. 
 • Du skal lære at navigere i det: ved ikke at løse det men ved at lære at mærke dine grænser og sætte dem. Og det er svært at forklare på en enkel måde her. Men tro mig, det kan lade sig gøre. Det handler for en stor del om dit mindset og om dine overbevisninger. Det er det, jeg hjælper mine kunder med.
 • Du skal lære at passe på dig selv. Det handler om at skabe en ultra klar og stærk forbindelse til det, du står for: dine værdier, dine prioriteringer her i livet og så følge op med at kende din retning. For så kan du træffe klare beslutninger og grænser og stå ved dem. Og du skal lære at passe på dig selv fysisk og mentalt.
Lyder det som noget, du kan bruge i dit liv?

Og vil du gerne i gang?

>