fbpx

Er du også uansvarlig, når du ’tager ansvar’?

Tager du ansvar?

Ja, vil du nok sige.

For det gør langt de fleste voksne, hvis de selv skal sige det. Og hvis vi måler deres handlinger ud fra den gængse forståelse af, hvad det vil sige at tage ansvar.

Det vi plejer at forstå ved 'at tage ansvar'

På arbejdspladsen er det ’at tage ansvar’ helt afgørende, at du tager ansvar. Det handler rent praktisk om, at der på danske arbejdspladser er en udbredt tendens til selvledelse.

Selvledelse betyder, at du har indflydelse på dit arbejde både opgaver, deres planlægning, koordinering og udførelse. For at det kan lade sig gøre, skal arbejdspladsen på sin side have tillid til dine evner og din moral, og på din side skal du have engagementet og evnen til at løfte opgaverne og følge dem til dørs. Du skal altså tage ansvar. Det er det praktiske.

At tage ansvar giver også status og anerkendelse på arbejdspladsen. Måske ikke udtalt men det er en anden historie. At være ansvarsfuld og tage ansvar er ord der opfattes positivt på arbejdspladsen og arbejdsmarkedet generelt.

Så hvad er der galt i det?

Det der er galt er, at vi er vant til at forstå ansvarsfuldhed på denne måde. Uden at vi stiller spørgsmålstegn ved den måde at forstå og tage ansvar på.

Det er en endimensionel måde at forstå ansvar på – og det er en automatreaktion. Og ingen af delene er hensigtsmæssige. Så der er intet i vejen for at tage ansvar på arbejdet, hvis vi gør det på en bevidst måde.

Der bare ikke det jeg oplever, at de fleste gør. Tværtimod. Og det har konsekvenser. Som jeg forklarer nedenunder. Når vi er ubevidste i vores måde ’at tage ansvar’ på, så er vi faktisk uansvarlige. Derfor bliver det uansvarligt at tage ansvar på en ubevidst måde

Når du tager ansvar på f.eks. dit arbejde uden at være bevidst, så betyder det, at du ikke tænker over, hvad konsekvenserne af det er. 

Det svarer til, at du ikke tænker over, at et ’ja’ til en opgave automatisk er et ’nej’ til noget andet. Du kan ganske enkelt bruge din tid 2 gange. Selvom mange (inklusiv mig selv en gang i mellem) lader som om vi kan.

Du glemmer – eller har aldrig tænkt over – at du rent faktisk har et valg. At du vælger at tage ansvar for en opgave (det er bare ét ud af flere eksempler på at tage ansvar i dit arbejdsliv), så kan det jo være fint nok.

Så længe du er bevidste om, at du samtidig vælger noget andet fra:

 • en anden opgave
 • at lytte til en kollega der har det svært eller
 • at lytte til dig selv
 • dine egne behov som f.eks. at du er træt eller havde en aftale med familien eller bare et ønske om at være mere sammen med dem, du holder af.

Der, hvor kæden tit hopper af, er netop, at du lader som om, at du ikke har et valg. For det har du. Altid. Også selvom det ikke er nemt eller behageligt. Hvis du ikke er bevidst om det valg, der ligger i at tage ansvar i dit arbejde. Så kan det blive uansvarligt.

At tage ansvar på automatpilot er uansvarligt.

En anden konsekvens af at tage ubevidst ansvar i dit arbejde som jeg ser igen og igen er, at du er ubevidst om, hvem du tager ansvar for i situationen.

Tager ud ansvar i dit arbejde, så er det per definition uden for dig selv. Det er noget ydre. Tager du derimod ansvar for dig selv, så er det noget indre.

Kan du ikke gøre det samtidig?

Jo, muligvis, men det kræver at du har integreret en bevidsthed om dig selv, din tilstand og dine behov og ALTID har den bevidsthed med – OG lader den bestemme i dine valg.

Det vil f.eks. sige, at du lytter til dit behov for søvn, ro, langsomhed bare for at nævne en konkret og typisk situation.

Gør du ikke det, så er din måde at tage ansvar både ubevidst og uansvarlig. Det handler ikke om, at jeg siger, HVORDAN du prioriterer. Det BESTEMMER DU NETOP SELV. DET ER HELE POINTEN.

For langt de fleste som kommer og beder om min hjælp, så er dette et stort tema. At forstå at de HAR et valg. At ansvarlighed kan betragtes på flere måder og bare, fordi du har lært, at ansvar er noget du tager for ting, der handler om andre. Så er det ikke sådan din sandhed behøver at være fremover.

Så min invitation til dig er ...

at tænke og mærke: Hvem tager jeg ansvar for, når jeg siger til mig selv eller gennem mine handlinger viser verden, at jeg tager ansvar? 

Den næste spørgsmål kan så være: hvordan gør jeg så for at blive bevidst i min måde at tage ansvar på?

Sådan tager du ansvar på en bevidst måde


Her er 3 enkle trin til at blive bevidst i din måde at tage ansvar for:

 1. 1
  Se på dit nuværende mønster. Hvem tager du ansvar for? Hvilken adfærd har du?Beslut dig for, hvordan du VIL TAGE ANSVAR fra i dag og frem. Og så skal der trænes.
 2. 2
  Hvordan er balancen i dit nuværende mønster i forhold til at tage ansvar for andre (arbejde, familie, venner etc.) over for at tage ansvar for dig selv (dine behov, drømme, din lyst)? Det er ikke sikkert dette er nemt for dig at skelne. Tag det så blot som et tegn på, at du har en opgave her i at blive bevidst. Brug 1-2 uger på at observer dit mønster. Hvilke behov har du i konkrete situationer, og hvor vælger du dig selv til/fra?
 3. 3
  Beslut dig for, hvordan du VIL TAGE ANSVAR fra i dag og frem. Og så skal der trænes.

Det her indebærer at komme ud af komfortzonen.

Til gengæld ligger der kæmpe gevinster og venter på dig på den anden side.

Blandt gevinsterne er:

 • Større selvrespektKlarere retning i flere områder af dit liv
 • Indre ro
 • Mere ro på nervesystemet
 • Tydeligere tegn fra din intuition og krop – alene fordi du lægger mærke til dem og respekterer dem
 • Klarere retning i flere områder af dit liv

Hvordan koblingen er til disse gevinster er en længere forklaring for hver enkelt – men prøv det af – og du vil erfare det på egen krop og eget sind.

Jeg vil elske at høre om dine overvejelser og erfaringer efter at have læst dette indlæg.

Del enten her eller skriv en mail til mig.

Rigtig god fornøjelse.

Find ud af, at du har brug for hjælp eller sparring, så kontakt mig og lad os få en snak om, hvad der skal til.

    

>