Har du husket at drømme i dag?
I et voksenliv efter normal-modellen med arbejde med relativt faste arbejdstider, partner og 2,1 barn kan hverdagen nemt sande til i madpakker, logistik, skole-hjem-samtaler, arbejdsopgaver – plus alt det andet man ikke får gjort men føler man burde få gjort. I sådan en hverdag kan det virke som en selskabsleg eller fjolleri at blive bedt om at drømme. Hvorfor skal jeg det? Det giver jo ikke mening, når jeg har alle de her forpligtelser. Der er hverken tid eller plads.
Jo, det er præcis det, det gør. Giver mening.
Har du lagt mærke til, hvor mange der efterspørger mening med det de gør? Mening med arbejdet, med livet, med hverdagen i al almindelighed? Hvis du ikke lige arbejder med at rede liv, så kan det måske være svært altid at mærke, at du gør en forskel. De fleste af os føler os nødsaget til at have en fast struktur eller rytme i vores liv, fordi vi har et arbejde, en familie og en masse ting, som er sat i faste rammer for at kunne fungere. Det kan være medvirkende til, at vi kommer til føle os låst.
Måske kender du det fra dig selv. Måske dit liv er lagt i skema. Du ved hvad 95 % af dagen i morgen bringer. Selv weekenden har temmelig fast form med X-faktor, fredagsslik, indkøb i lørdagstravle butikscentre, rengøring og rødvinstømmermænd om søndagen. Vi behøver ikke en gang at have kernefamilie, hund og bil for at hverdagen kan blive ensformig, og længslen efter en større mening trænger sig på.
Det kan få nogle til at gå i tomgang, smide håndklædet i ringen og bryde fri eller helt gå i sort. Men det er ikke sikkert, at det behøver at blive så dramatisk eller kræve voldsomme brud.
Alle har brug for ilttilførsel. Vi kan have brug for en saltvandsindsprøjtning en gang i mellem. Vores hverdag og liv kan have brug for magi og et større formål eller mål.
Lige der kommer drømmende ind.
Når vi er børn drømmer vi. Vi kan slet ikke lade være med det. Vi drømmer om eventyr, rejser, om hvad vi gerne vil blive når vi bliver store. Vi har ingen krav eller forventninger om, at det skal godkendes af andre eller skal kunne gå i opfyldelse det hele. Det er spændende og hænger sammen med en lyst og appetit på at udforske verden omkring os.
Som vores liv skrider frem, har vi det med at lukke ned for drømmene. Vi lukker ned for vores indre drømmefabrik, og vi affinder os med hverdagen og konstatere, at de valg, vi har truffet – om de var målrettede og bevidste eller tilfældige og ubevidste – må vi leve med konsekvenserne af. Bum. Eller vi affinder os ikke med dem og bryder op og forlader det, fordi vi ikke ser en vej videre i det.
Men hvorfor lukker vi egentlig ned for drømmene? Hvis der er noget, drømme kan, så er det at få os til at åbne op for horisonten. Vi træder ud af os selv og de givne rammer. Vi tænker noget større. Verden udvides. Vi udvides. På den måde kan drømmene have en funktion i sig selv. At vi drømmer, betyder at vi giver os selv lov til at holde liv i fantasien og mulighederne for at eksperimentere og udforske. Det indebærer, at vi kan forsætte med at vokse, blive inspireret og gøre os og vores liv større. Deri kan ligge stor kraft og masser af mening.
Prøv selv. Giv dig lov til at drømme. Luk eventuelt øjnene og lad dig føre væk. Slip begrænsninger i tid, rum, økonomi og andres forventninger, fornuft og andet, der lægger sine tunge hænder på dig. Svæv op og ud i det. Se det hele ovenfra, nedefra, indefra, udefra. Sæt farten op, sæt farten ned. Hvem møder du? Hvad ser du? Hvad mærker du? Hvad kan du, som du ikke plejer at kunne? Forsæt selv.
Hvis du har svært ved at finde drømmene. Så tænk tilbage til din barndom. Hvad optog dig? Hvad kunne få dig til at glemme tid og sted? Giv dig hen i drømmerejsen. Hvad sker der?
Når du åbner øjnene igen, hvordan har du det nu? Hvilke nye perspektiver har du fået på din hverdag? På fremtiden? Hvad kunne du tænke dig at prøve, at lære og at kunne?
Lad mig høre, hvad du drømmer om. Skriv en kommentar og inspirer os andre.