fbpx

Den passioneredes dilemma

Vil du gerne gøre en forskel?

Får du et kick af at bidrage og mærke, at du har hjulpet andre?

Er du passioneret i dit arbejde?

Det kan kaldes drive. 

Med drive kan du skabe stor værdi - for andre, for virksomheden og dig selv.

Fuldt blus eller fleksibilitet

Du er nok vant til at opfatte passion, drive og engagement som positivt.
Måske endda som en forudsætning for at have succes og opleve glæde ved dit  arbejde. 

Så hvad er der galt med det?

Ikke noget i udgangspunktet.

Men det afhænger af, hvor god du er til at styre det. For er dit drive en alt-eller-intet knap, hvor du er helt tændt, og så er det fuld gas fremad? Eller kan du moderere dit engagement uden at miste motivationen og arbejdsglæden?

Forskellen kan være afgørende for din evne til at sikre dit helbred og din relationer og være forskellen på, hvor godt du håndterer begrænsninger og forandringer.

Lad mig komme med nogle eksempler.

#1 eksempel - fuld fart på festen

Lige så meget som det kan være skønt at være - og møde - et blussende passioneret menneske. Så har det nogle faldgruber. En af dem viser jeg her:

Du har gjort dig positivt bemærket, og du får en mulighed for et nyt job præsenteret. Det er super spændende fagligt. Du vil blive udfordret og får mulighed for at udvikle dig inden for din passion. Der er lige det ved det, at du får meget ansvar og skal være til rådighed op til store deadlines. Der kan også være en del rejseaktivitet og weekendarbejde.

En lille stemme fortæller dig, at den nok kan blive lidt svær at få til at gå op med familien, men du er tændt helt ind i knoglerne. Det er det her du har længtes efter. Og jo mere du tænker over det, jo sværere bliver det at forestille dig at blive i dit nuværende job. Det er falmet med lynets hast.

Du må hjem og tale med familien, men du mærker, at der kun er én model du virkelig vil kunne lide: at tage jobbet. Også selvom det vil betyde at skulle gå meget på kompromis med familienærværet, som du egentlig sætter som en høj prioritet.

Du kan opleve alt eller intet situationer - og med stor intensitet. 

#2 eksempel - fuld fart på festen

​En anden udgave af konsekvenserne af en fuld-fart-passion er den "lille" hverdags krise.

Hvor du vælger at blive længere, tage arbejde med hjem om aftenen eller i weekenden og gøre det med glæde. Fordi du synes det er spændende, måske endda mere end familiefødselsdagen, børnenes fodboldturnering eller brunchen med vennerne. Men så alligevel kan få dårlig samvittighed overfor for familien. For det er da i ikke god stil hellere at ville arbejde end at være sammen med familien?

Dilemmaet og dine alternativer

Dilemmaet har jeg set mange gange. Særligt hos passionerede professionelle kvinder.

Det opstår, når du oplever at skulle vælge mellem to hjertesager: din professionelle passion og dine private relationer. Når du sidder og læser om det, kan det virke indlysende. Du skal da vælge familien. Men det er ikke altid så indlysende i praksis.

Har du et alt-eller-intet forhold til din professionelle passion, så kan det virke rigtig svært. Særligt hvis du ikke har oplevet, at du kan udvikle din passion, og hvis du udelukkende kender din passion som et kick. Det kan du nærmest blive høj af, fordi din krops kemi går ind og spiller med. 

Derfor vil jeg anbefale dig at begynde at finde frem til fordelene i at kunne skrue op og ned for din passion og i at kunne dirigere den forskellige steder hen.

Fordele ved at kunne dirigere din passion 

Du vil blive langt mere fleksibel overfor forandringer og begrænsninger.  

#1 fordel - navigere bedre inden for begrænsninger

Det vil kunne være en stopklods med hurtigt tab af mening og arbejdsglæde, hvis du er afhængig af at føle kicket fra din lidenskab.

Du kan f.eks. blevet sat til at lave en opgave, hvor ressourcerne er for få, eller rammerne gør det svært at levere et resultat, som du føler, du kan stå inde for. Der vil det ikke altid være en mulighed at søge videre.

Du kan opleve, at du bliver opsagt, måske fordi der er en periode med færre opgaver. Pludselig står du i en ny situation, hvor du skal søge job, og uanset dine kompetencer har svært ved at få fodfæste, måske fordi tiden ikke er fordelagtig i din branche. 

Du kan også havne i en situation, hvor du eller en af dine nærmeste rammes af sygdom eller er ude for en ulykke, der pludselig betyder, at du må sætte passionen til side eller skrue ned.

I sådanne situationer kan passionen blive en udfordring i sig selv, hvis du ikke formår at justere den i forhold til dine handlingsmuligheder. 

Hvis du ikke er afhængig af intensitetn fra en stærk passion, vil du stå stærkere i denne slags situationer.

#2 fordel - færre ekstremer bedre balance

Hvis du kører på fuldt plus, og du ikke har fundet en måde at balancere din passion, så kan du køre dig selv ned. Det kan være fysisk eller mentalt pga. overanstrengelse. Men det kan også skyldes, at du har mødt begræsninger, og du rammes hårdt af magtesløshed og frustration over at få begrænset dine handlingsmuligheder.

Det kan sættes sig som stress og ramme dig på dit selvværd. 

Formår du derimod at dirigere din passion, så du skaber modvægt til det intense aktivitetsniveau og den lyst til handling, som passionen stimulere. Så vil du både passe bedre på dig selv fysisk og mentalt. Og du vil være mere fleksibel eller agil overfor forandringer.

Så hvordan lære du at styre passionen

Det kan umiddelbart virke svært. Særligt fordi det ofte ligger dybt i os.

Det rører ved vores værdier og identitet.

Derfor er det vigtigt at få grebet det an på en måde, så du kan være tro mod dine værdier samtidig med, at du justerer blusset i dit drive.
Ellers vil det være en forsat kamp og der vil være stor risiko for, at du ikke når i mål med det.

Det er noget af det, jeg hjælper mine kunder med, som står i denne udfordring. 

Særligt 3 elementer har stor betydning:
  1. 1
    Er dit drive internt eller eksternt? Med andre ord, prøver du (ubevidst) at bevise dit værd ved fx at få andres accept eller få eksplicitte resultater på, at du gør en forskel? Hvis du svarer ja til, at du prøver at bevise dit værd (og ja, du skal være ærlig når du svarer og giv dig god tiden til at finde svaret), så kan du have gavn af det jeg kalder ”at komme hjem til dig selv”. Det vil blive for langt at komme ind på her, men det er noget det, jeg hjælper mine klienter med.
  2. 2
    Udvid dine rammer. Prøv at lave en øvelse, hvor du skriver alt det ned, der kan være godt ved at skrue ned for blusset? Med andre ord, hvordan kan du stadig have en følelse af at være dig selv samtidig med at du skruer ned for dit drive, så det passer med de omstændigheder og ressourcer (heriblandt dine egne ressourcer)? Det kan fx handle om at ved at skrue ned et sted, hvor du ikke har tilstrækkelig indflydelse og derfor ikke kan føle mening eller se at du gør en forskel, kan få overskud til at være tilsted i en anden sammenhæng.
  3. 3
    Evnen til og erfaringen af at det er attraktivt med en passion, der kan dirigeres. Det vil være afhængigt af personen, hvordan det ser ud. Men en start er at kigge på, hvor og hvordan din passion kommer til udtryk helt konkret. Hvad karakteriserer de situationer? Forståelsen af dit forhold til din passion er et indledende skridt til at lære at dirigere den, så den (for)bliver med at være en styrke for dig.

Står du i denne udfordring? 

Og kan du mærke, at du kan have brug for kompetent hjælp med at få ny form eller et andet forhold til din passion? 

Kontakt mig for en uforpligtende snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig videre

>